۱۳۹۳ خرداد ۹, جمعه

فقه خانواده درجهان معاصر



احكام، آداب، حقوق و مسئوليت‌ها

فقه خانواده
در جهان معاصر

تأليف:
دكتر وهبه زُحَيلي
ترجمه:

عبدالعزيز سليمي


الحمدالله رب العالمين، والعاقبه للمتقين، ولاعدوان الا علي الظالمين، والصلاه والسلام علي سيدنا محمد الذي ارسله ربه رحمه للعالمين و علي آله و صحبه اجمعين.
اين كتاب پاسخگوي همه نيازهاي خانواده‌هاي مسلمان نه تنها در عصر حاضر بلكه در هر عصر و زمان ديگري، در ارتباط با احكام حلال، حرام و مسائل شرعي و اخلاقي از زاويه صرفاً‌ مساوي است، كه در راستاي ساختن خانواده مسلمان براساس نگرشي عملي و واقع ‌بينانه استوار بوده و برمبناي همان روش صدر اسلام قرار گرفته است.
اهدافي كه شريعت اسلام در احكام مربوط به خانواده دنبال مي‌نمايد، به طور خلاصه عبارتند از:
-        استحكام پايه‌هاي جامعه اسلامي
-        پرورش نسلي توانا، تلاشگر، مجاهد، مؤمن و نسلي كه توانايي ادامه دادن به سازندگي، كار، تلاش و پاسداري از حريم دين خداوند و حقوق مردم و استوار نمودن پايه‌هاي عزت، كرامت و تسليم‌ ناپذيري در جامعه را داشته باشد.
برای دیدن مطالب بیشتر روی ادامه مطلب کیک کنید.

-        فراهم نمودن شرايطي كه خانواده راه انحراف را در پيش نگيرد و دچار تزلزل و فروپاشي نگردد و همچنان به عنوان ستوني ستبر و سالم براي بناي كاخ جامعه‌اي اسلامي پايدار بماند.
‌راهكاري كه در اين كتاب دنبال مي‌شود، بررسي‌هاي كلي و مختصر براي عمل و اقدام ريشه‌اي، پالايش شده و مستند است و به خاطر سهولت استفاده از مطالب، از طول و تفصيل پرهيز شده تا براي ده‌ها ميليون از افراد خانواده‌ها قابل استفاده باشد و با بهره‌گيري از منابع اسلامي مورد اطمينان، معلومات لازم را در اختيار آنان قرار دهد.
همه نيازهاي خانواد‌ه‌ها را كه با جهان معاصر و خواسته‌هاي فراوان و متنوع آن سازگاري دارد، مورد بررسي قرار مي‌دهد، خواسته‌ها و ضرورت‌هايي كه بسياري از آنها پيامبر رويارويي‌هاي تبليغاتي و تهاجم فرهنگي غرب يا سازمان‌هايي است كه صرفاً خانواده اسلامي را نشانه گرفته‌اند.
اهدافي كه اين كتاب دنبال مي‌كند، از لابه‌لاي محورهاي زير متجلي مي‌شود:
1-  اقدام و پيگيري عملي و ارائه رهنمودهاي لازم براي پاسداري از نظام خانواده اسلامي و تقويت داخلي آن براي رويارويي قوي و فراگير با خراب‌كاري سازمان‌هاي بيگانه و تلاش‌هاي جديدي كه براي فروپاشي كاخ خانواده مسلمان صورت مي‌گيرد.
بالا بردن سطح آگاهي افراد خانواده به ويژه پدر، مادر و پس از آنان فرزندان و متوجه نمودن‌شان به اين حقيقت كه محافظت از خانواده اسلامي، منافع و آسودگي‌هاي بسياري را به دنبال دارد و چنانچه خانواده مسلمان در سلامت و آسودگي قرار داشته باشد، در چارچوب آن اسلام نيز در سلامت قرار خواهد داشت و در صورتي كه دچار اختلال، فساد و ناهنجاري بشود، مايه خواري و1-  مشكلات فراواني گرديده و به زيان خانواده و هم‌چنين شريعت خداوند تمام خواهد شد.
2-  اين كتاب بيانگر سماحت، واقع‌نگري، ميانه‌روي، اعتدال، ارزش و منزلت والاي اسلام در جهت پاك، سالم و مرتب نگاه داشتن خانواده و ايجاد كمربند امنيتي استواري براي جلوگيري از لغزش، تنش و فروپاشي آن مي‌باشد.
3-  خانواده يكي از مهم‌ترين پايه‌هاي نظام اجتماعي اسلام است، نظامي كه خود بر پايه‌هاي استواري مانند: سلامت، فضيلت، آداب ارزشمند، هماهنگي و سازگاري توانمندانه با جامعه براي جلوگيري از ذوب و ضايع گرديدن قرار گرفته است.
4-  از مقايسه اصول و قواعد نظام خانوادگي در اسلام و واقعيت‌هاي موجود در آن با ديگر سيستم‌هاي موجود در شرق و غرب معلوم مي‌شود كه نظام خانواده در اسلام، نظامي معنوي، ارزشي، اصلح و براي همه بشريت ماندگارتر است؛ زيرا ريشه‌ها، رهنمودها و احكام آن از منبع و مصدري اسلامي سرچشمه مي‌گيرد و ارتباطي با قوانيني كه ريشه در اهواء و كشش‌هاي نارواي نفساني دارند، ندارد.
5-  تار و پود جامعه اسلامي برگرفته از قرآن و رهنمودهاي صحيح سنت رسول خدا.و تبلور اخلاق و آداب اسلامي است.
6-  خانواده مسلمان با جامعه اسلامي ارتباطي تنگاتنگ و مستحكم دارد و با رويكردها و اهداف آن خود را هماهنگ مي‌سازد و در عين حال با انحراف جامعه از راه و رسم موردپسند خداوند ـ‌ در راستاي محافظت از خيرات،‌ منافع و سعادت خانواده و حمايت از آن، از ذوب شدن، فروپاشي، درهم ريختگي و خروج از اطاعت خداوند ـ هم ميسر نمي‌گردد.
در كنار مطالبي كه گفته شد يادآوري اين موضوع را لازم مي‌دانم كه همه احاديثي را كه در اين كتاب ذكر كرده‌ام، مورد تحقيق و بررسي قرار داده و آنها را از منابع معتمد آورده‌ام و چنانچه در پاره‌اي موارد مطالبي تكرار گرديده به دليل مناسبت و ضرورتي بوده كه اين امر را ايجاب نموده است؛ زيرا هر مقامي مطلبي را مي‌طلبد و همه معلومات و مطالب آن از منابع معتبر و موثق برگرفته شده است.
در اين كتاب طرح و ساختار مطالب شامل يك مقدمه و چهار بخش است:
بخش اول : ويژگي‌هاي نهاد خانواده
بخش دوم :‌حقوق خصوصي و عمومي اعضاي خانواده
بخش سوم : فعاليت‌هاي خانواده
بخش چهارم :‌پايان زندگي زناشويي و پيامدهاي آن
در مقدمه راجع به «وحدت بشري»، مفهوم خانواده و انواع و اهميت آن، پاره‌اي از ناهنجاري‌هاي موجود در خانواده در عصر حاضر و اصول و اركان عادي، پرورشي، شرعي و ويژگي‌هاي آن، بحث شده است.

پروردگارا! ما را در جهت احترام به اين نظام و تلاش براي ماندگاري آن، موفق و سربلند بگردان! سخن حق از آن خداوند است و تنها اوست كه راه هدايت را فرا راه مان قرار مي‌دهد.

این مطلب ادامه دارد.
بخش های مختلف کتاب بزودی نشر خواهد شد.

۱ نظر:

شرکت خدمات حقوقی ومشوره دهی دادگستر